Thaïs

Jules Massenet'
PromFesti ooperilavastus 2009. aastal Klaudia Taevi nimelise noorte ooperilauljate konkursi võitjaga (2007) nimiosas.

 

PromFesti neljandat lavastust – prantsuse ooperimuusika meistriteost – mängiti 4 korda: 22., 24., 30. mail ja 1. juunil 2009. aastal Pärnu Endla teatris ning 28. mail Vene Teatris Tallinnas.

See oli Eesti balleti esimese avangardlavastaja Mai Murdmaa originaallavastuseks. Muusikaline juht oli Erki Pehk, lava ja kostüümid kujundas Madis Nurms.

Peaosades olid 2007. aasta Klaudia Taevi noorte ooperilauljate konkursi kolm preemiasaajat – nimiosa laulis Veronika Džiojeva (Venemaa), Athanaeli rollis oli Ilja Siltšukov (Valgevene) ja Niciase rolli laulis Oliver Kuusik (Eesti).

Thaïs on Jules Massenet’ kolmevaatuseline ooper, mis põhineb Anatole France’i samanimelisel romaanil. Pärast Manonit ja Wertherit on Thaïs üks Massenet' enimesitatud oopereid, kuid see ei kuulu tavalisse ooperirepertuaari. Selle kuulus entr'acte Méditation on üks kõige sagedamini esitatavaid kontsertteoseid.

Lugu puudutab munk Athanaëlit, kes üritab usku pöörata Thaïsti, Aleksandria kurtisaani ja Veenuse pühendunut, kuid avastab liiga hilja, et tema kinnisidee juured on ihas. Taist on kirjeldatud kui religioosse erootika vahendit ja see on tekitanud palju vastuolulisi lavastusi. Thaïsi rolli on kurikuulsalt raske laulda ja see on mõeldud ainult kõige andekamatele artistidele.

Lavastuse kohta saad rohkem lugeda SIIT

Esietendus 22. mail 2009 Endla teatris

PromFesti koostööprojekt Endla teatriga

Muusikaline juht ja dirigent - Erki Pehk
Lavastaja - Mai Murdmaa
Kunstnik - Madis Nurms
Valguskunstnik - Margus Vaigur
Koormeister - Heli Jürgenson
Klaverisaatja - Helin Kapten


Thais – Veronika Džiojeva (Venemaa)
Athanaël – Ilja Siltšukov (Valgevene)
Nicias – Oliver Kuusik (Eesti)
Palemon – Vladimiras Prudnikovas (Leedu)
Crobyle – Géraldine Casanova (France)
Myrtale – Airike Kolk (Eesti)
La Charmeuse – Pirjo Jonas (Eesti)
Albine – Triin Ella (Eesti)
Tantsija - Helen Veidebaum (Eesti)

Pärnu Linnaorkester
Orkestri kontsertmeister - Kristel Eeroja-Põldoja

Koor:
Maria Kondratjeva, Piret Tatar, Anne Alt, Jelena Gerdiga-Kumm, Kati Jaanimäe, Helle Monika Helme, Maris Liloson, Ruth Karutoom, Kersti Nahkur, Kadri Karula, Ants Kollo, Geir Luht, Aare Kodasmaa, Vladislav Horuzhenko, Jaak Jõekallas, Roland Liiv, Rene Alas, Priit Kruusement, Mart Kroon, Pavlo Balakin